Rusten rum för rum: KÖKET!

Jag tänkte gå igenom hela vår rust rum för rum. Jag vet inte om det finns några som är intresserade av det, men det är otroligt roligt att ha kvar om inte annat!

Jag tänkte börja med rusten ifrån köket. Det är inte så mycket som är likt nu om man jämför med hur det såg ut när vi köpte det, så för att kunna "hänga med" får ni helt enkelt försöka hålla koll på fönstren och järnspisen, haha.. De är in princip det enda som är kvar på sina utsprungsplatser.

Dessa första bilder är ifrån tillträdesdagen. Det var alltså så här det såg ut när hela rusten började. Idag har jag lite svårt att förstå hur vi ens kunde se potentialen i huset, haha. Men det blev ju bra! Jag tycker dock att det är sorgligt att säljarna bodde så här i 10 år (de flyttade in 2005 och bodde där ända tills de båda dog 2015. Det stod därefter tomt tills vi köpte det juni 2016). Hoppas att de hade det bra trots att huset inte var det finaste. 

Eftersom affären var strulig (det kan väl ingen ha missat) så var inte tömningen av huset klar när vi fick tillträde. Vi fick alltså börja med "städa bort" allt som säljarna lämnat kvar innan vi kunde dra igång.

FÖRE!

Sen drog vi igång! Vi rev bort den gamla köksinredningen, rev upp golv, tak... Vi öppnade upp väggen mellan sovrummet och köket och gjorde ett stort kök istället. Eftersom bärlinorna var lagda åt fel håll i hela huset var det bara att riva upp allt golv ända ner till grunden (detta gjorde vi alltså i hela huset) och börja om. Så nog blev det mycket riva allt...

Känslan när det liksom "vände" var ju härlig. Från att riva, riva, riva tills att vi stod på noll och fick börja bygga istället.

Vi gjorde såklart lite av rummen parallellt med varandra, men vi försökte ändå ta rum för rum så gott det gick. Vi blev intalade av flera stycken att inte riva upp allt på en gång utan dela upp rummen lite och få känna att något rum är "klart" innan vi rev nästa osv. Jag tror att det var en ganska bra taktik. Det var ju också roligare att få göra lite olika moment av rusten i omgångar än att först riva allt, regla allt osv.   Så när vi äntligen fått på spånskivorna i köket så gick vi över till de andra rummen och gjorde klart samtliga rum till samma steg (spånskivor lagda i golven så att vi kunde gå överallt). Men jag fortsätter visa allt med köket i detta inlägg. 


Vi öppnade ju upp dörrhålet mellan kök och vardagsrum så att det blev öppet däremellan. Det blev såå mycket bättre och luftigare! Tänk att en sån "liten" grej kan göra så mycket.. 

Sedan var det dags för taket.. Vi reglade ner det för att kunna sätta infällda spottar i taket, samt för att få taket i samma nivå som vardagsrummet eftersom det var öppet mellan kök och vardagsrum nu. Vi velade ganska länge kring vilket tak vi skulle ha. Tillslut hittade vi ett fint färdigmålat på Beijer. Vi köpte allt golv, allt tak och all pärlspont på Beijer. Sjukt skönt att vi hittade allt på samma ställe. Vi fick ett bra pris på det hela och det leverade fram till dörren. Sjukt skönt! 


Vi har alltså samma golv och tak i hela huset. Eftersom det inte är ett så stort hus så kändes det fint att få allt enhetligt. 

Vi bestämde oss för att lägga vattenburen golvvärme i hela huset. Allt detta fick vi av världens bästa svärföräldrar. Tack!!! 


Väggen mellan köket och sovrummet försvann ett tag för att den behövde flyttas då den inte var i samma nivå som den andra köksväggen. 

Alla dessa olika steg... Vi var tvungen att göra "klart" sovrummet här emellan för att kunna lägga golvvärmen i sovrummet också innan vi la golvet i köket, då golvvärmeslangarna passerade köket till/från sovrummet. Det var extremt mycket så ett tag. Det ena var tvunget att behöva bli klart innan vi kunde göra det andra och när vi skulle börja med det insåg vi att en tredje och fjärde grej var tvungen att vara klart innan dessa steg. 
Jag blev på riktigt imponerad över hur grym Johan var under hela den här rusten. Nog för att han har köpt-rustat-sålt en del lägenheter innan, men hus är ju något helt annat. Han hade liksom aldrig gjort detta förut, någonsin. Och ändå blev det helt perfekt! Det enda vi tog hjälp med i skickarväg var att rikta taket i vardagsrummet och få någon som visade hur vi skulle göra när vi skulle regla ner alla golv i hela huset (vi sänkte alla golv drygt en dm för att få lite mer i takhöjd). Det var lite krångligt eftersom det liksom inte fanns något att "fästa" det hela i. Men det löste sig finfint. Vi har alltså haft snickare i en dag and that's it under hela denna rust (yep byggare bob, that's you). Hur grym är inte my boyfriend? Typ bäst.

Jaja.. Nu går vi vidare.. Golvvärmen! 

Sen var det äntligen dags för att få in golvet! Det blev ett massivt furugolv, vitvaxat. Vi ville ha det ljust men ändå träkänsla så detta blev perfekt. Köpt på Beijer. Det var färdigbehandlat och klart! Lite dyrare då såklart men så himla skönt att slippa göra något med det. Vi hade ju tillräckligt att göra ändå kändes det som. Det blev så sjukt fint och vi är supernöjda med golvet! 

Dags för pärlsponten.. Eftersom vi valde "fuskvarianten" med skivor så gick det sjukt snabbt att få upp. 

Sen kom väggen upp igen mellan kök och vardagsrum och vi stärkte även upp den gamla väggen så att all köksinredning skulle sitta bra. 

Sen kom köket upp! Woho!! 

Här emellan flyttade vi in. Så fort köket och badrummet kunde användas kände vi oss redo! Så här är det ett litet hopp igen tills det var dags för kakling! 

Och putsa upp murstocken och järnspisen.. 

Och när putsningen var målad, spottarna i taket kom på plats, underskåpsbelysningen, alla uttag osv. så är vi egentligen där vi är idag. Det är lite smågrejer kvar (lite lister, täcksidor, listen under överskåpen, täcka fläktröret, täcka över överskåpen..) men överlag känner vi oss färdiga nu!


Såå.. Dags för EFTER! 

Vi är supernöjda med köket!! Allt känns perfekt. Skönt att det är stort! Vi var lite oroliga innan att det skulle kännas trångt längst in i köket men det känns det absolut inte. Det ser faktiskt mindre och trångare (?) ut på bild än vad det känns i verkligheten där längst in. Vi har inte kommit på någonting som vi hade velat gjort annorlunda om vi hade haft möjligheten, och det borde väl vara ett bra betyg! 


Köket var ju det absolut mest omfattande rummet att rusta så de andra "rum-för-rum-rust"-inläggen kommer inte bli så här långa, haha. Det kanske inte ens var någon som orkade ta sig igenom hela inlägget, men det är så himla roligt att ha kvar! 

Så nu har ni fått följa med på en speedad variant av vår rust i köket! I hope you liked it! De andra rummen kommer också upp så småningom. 

Jag tycker alltid att det är roligt att se bilderna före/efter bredvid varandra så här kommer några snabba sådana också. Det blir en liten repris men det blir extra tydligt så! 


Kommentarer
Postat av: mormor

Oj! Vilken förvandling:)Hade nästan glömt/förträngt hur det såg ut utan golv. Ni är så duktiga <3 <3 <3
( trång - trängre, om man ska lära sig nåt varje dag, ha ha )

Svar: Tack för lektionen ☺👌🏼
Evelina Nilsson

2017-01-30 @ 23:24:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0