Badrummet ska bli nytt och fint

Idag har vi satt igång med badrummet!! De har bilat hela golvet och Rickard håller på drar bort mattorna på väggarna.. Det kommer såklart ta ett tag iaf men det känns skönt att vi äntligen har börjat! En nackdel är att vi inte har någon dusch längre.. Så ikväll har vi varit ner i källaren och duschat och bastat där. Det är ju verkligen tur att det finns sånt, hur skulle vi annars bete oss liksom? Vi har fortfarande toaletten kvar men om någon dag ryker den med.. KUL när man vaknar mitt i natten och håller på kissar på sig och så måste man springa ner i KÄLLAREN för att kissa.. :S

Annars har jag jobbat 10-16 idag. Trevligt att vara tillbaka litegrann, det var så himla längesen känns det som! Men i sommar kommer jag få koll på allt igen när man jobbar mycket mer.

IMORGON ÄR DET ALLA VÄNNERS DAG PÅ CUBUS. 30 % PÅ ALLA KLÄDER OCH 15 % PÅ ALL KOSMETIK. CUBUS I GÄVLE HAR ÖPPET 9-21! VÄLKOMNA! Vill ni träffa mig så måste ni däremot komma in mellan 17-21 för det är då jag jobbar.

Jag och Sippi gör våra standardgrimager :)

Mamma och Thomas är i Turkiet i två veckor nu så Simon är hos mormor och morfar. Sötungen! Jag tror bestämt att jag ska åka och hälsa på honom i helgen.

Jaja det var allt från mig idag! Puss och kram

Dito min prins

 

Jag och hjärtat mitt i soffan igår kväll :) Han är så gosig Dito!

 

Jag kan inte fatta att det har snöat inatt. SNÖ den 22 april är ju helt GALET!! Jaja, det gjorde bara att man hellre ville sitte inne än att gå ut och då var det lättare att ta tag i plugget.

Btw. Joel Kinnaman är MQs nya modell! Jag är glad att vi har en stor reklamgrej på busshållplatsen här utanför och HOPPAS att det kommer upp en bild på honom där! ;)

Jag är glad!

ÅH VILKET UNDERBART VÄDER!! JAG ÄLSKAR SOLEN!

Nu ska jag dra mig iväg till komvux på naturkunskapslektion. Det har tyvärr blivit väldigt tråkigt eftersom vi har fått en annan lärare.. Men det är ju inte så långt kvar nu! Sen efter det har jag pluggdag. Det har inte blivit så mycket gjort för mig den senaste tiden eftersom jag älskar att vara ute när det är fint väder. Men idag måste jag ta tag i det.

Ha en bra dag! :)

Min bebis

 

 

Tänk att Dito har varit så här plutteliten! Jag kan inte fatta det. Nu är han så stor, busig och galen ;) Haha men han är världens snällaste också!

 

Btw. Jag ska till hc imorgon för att sen få en remiss in till sjukhuset. Hoppas de kan lösa det här en gång för alla!!! För den här natten var den värsta på länge! Jag har varit och vaktat Nelli (Fias voffs) på förmiddagen för Fia skulle iväg och klippa sig. Det är helt sjukt vad söt den lilla valpen är! Typ 100 gånger så liten som Dito, men söt som få! :P

Ajj

Åh det är så härligt när man vaknar av att man har så ont i muttan pga urinvägsinfektion att man måste sätta sig i badkaret halv 3 på natten för att inte bryta ihop! HJÄLP. MIG. NU.

PS. I love you ska jag sätta igång nu och försöka sova ändå, men det är inte lätt. Tack Margit för värmekudden, det blir iaf lite bättre med den.


Diva

Snart kommer Diva hit och då ska vi leka!! Det var skitlängesen vi sågs eftersom hon har börjat lumpen.. Flera veckor sen!! Och så ska hon hålla på i 3 månader! Så det ska bli kul att träffa henne lite idag, för på måndag åker hon tillbaka igen!

Ikväll åker vi ut till Hedesunda och grattar Sippie (lillSimon) som fyller år!

Och imorgon är det dags för HÖGSKOLEPROVET!! Jag och Rickard ska göra det ;) Hoppas att det går jättebra!! haha.. för då kommer jag inte på den utbildningen jag vill utan att behöva plugga upp massa betyg.

Nu ska jag coh Dito ut en sväng på promenad innan Divis kommer.. Trevlig helg allihop!



POLEN

 

 

RUNDVANDRING I KRAKOW:

 

Schindlers fabrik.

 

En liten del av muren som finns kvar.

 

Skotthål finns kvar på endel husväggar.

 

Synagoga.

 

Endel av de få gravstenar från judar som finns kvar från innan kriget.

 

Småbitar från gravstenarna som förstördes byggdes till en mur.

 

Blandat med hus. Fina och gamla omvartannat.

 

 

Slottet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUSCHWITZ:

(Man fick inte knäppa kort inomhus)

 

Den välkända skylten med den ironiska texten: Arbete ger frihet!

 

Alla fick hörlurar så man skulle höra vad guiden sa.

 

En liten del av alla byggnader.

 

 

Runt hela området satt sånt här stängsel med taggtråd och el.

 

Här mot väggen sköts VÄLDIGT många människor ihjäl.

 

 

 

Skorstenen.

 

Gaskammaren.

 

 

 

BIRKENAU:

 

 

 

På den här rälsen kom tågen med alla judar in.


Dom rev väldigt många byggnader precis innan "freden". Men vid varenda sån där skorsten stod det ett likadant hus som på bilden. Och i varje sånt där hus var det tänk att 400 judar skulle bo men det slutade med att det boddde 1000 judar i varje hus.

 

 

Sängarna.

 

Bilder från då.

 

Toaletterna.

De fick gå på toa en gång på morgonen och en gång på kvällen. Och de fick bara sekunder på sig att göra det dom skulle. Självklart fick de inget papper. Och för att förnedra dem lite extra fick de tvätta sig INNAN de gick på toa, inte efter.

 

 

 

 

På perrongen.

 

 

 

Det här är det som finns kvar från den största gaskammaren. Nazisterna sprängde dem precis innan "freden" för att undanröja bevis.

 

Det här var avklädningsrummet innan de gasades ihjäl.

 

Det här var avklädningsrummet för männen, alltså för dem som fick leva ett litet tag och arbeta.

 

 

Duscharna.

 

En jättevägg med bilder som hittades efter kriget i en väska. Någon hade sparat väldigt många av bilderna som judarna hade i sina resväskor när de kom till koncentrationslägret.

 

Jag hade aldrig i hela mitt liv kunnat anat att det var så sjukt stort där. Och så trodde jag att Auschwitz var större än Birkenau innan men det var det absolut inte. Birkenau var så otroligt stort!! Och allt var så fruktansvärt planerat från nazisternas sida! Fast man gick där och såg bilder från då på precis samma ställe som man stod på så fattade man inte att det här har hänt på riktigt för bara 65 år sedan! Inne på auschwits fanns det sparade saker från judarna som blev mördade. Man fick tex. se 2 ton hår som de rakade av judarna. Det var 7 ton från början men det var 2 ton man fick se.. 2 TON!! Kan ni fatta hur många människor det behövs för att man ska få ihop 2 ton hår?? Inte jag. Sen efter håret fick man gå in i ett annat rum och där fanns det löständer och glasögon från alla som dött. Ett annat rum hade de fyllt med proteser från människor.. Hur mycket som helst! Ett rum var fullt med skor från alla. SJUKT MYCKET SKOR! Ett annat rum var fyllt med bara barnkor och det var nästan värst av allt att se. Ett helt rum med barnskor!! I ett annat rum fanns det väldigt måånga resväskor. Tänk ett helt rum med bara resväskor från döda människor. Ett annat fanns pottor och kastruller och sånt som de hade packat med när de åkte.  Alltså man kan inte fatta hur många det var!! Det tog aldrig slut!!

 

En annan sak som var så hemsk var att en av de högre ledarna på Birkenau bodde precis bredvid lägret. Han gick liksom upp varje morgon och gick till jobbet.. Hade ihjäl, torterade och misshandlade tusentals judar under dagen och sen gick han hem till sin fru och sina barn som om inget hade hänt.. Vidrigt!

 

Nästan alla barn blev ju ihjälgasade tillsammans med nästan alla kvinnor på en gång. Men de barn som fick leva använde de till att göra experiment på dem. De sparde speciellt tvillingar. Ush tänk att de sprutade in typ bensin och såna grejer i dom för att se vad som hände? Alla barn bodde ensamma på andra sidan lägret. Småbarn skildes från förälsdrarna och blev satta helt ensamma i hus för att klara sig själv.

 

I auschwits fick vi gå ner i olika fångceller också. Det var om någon hade gjort något dumt och hade turen att inte bli ihjälslagen eller skjuten. Det fanns olika sorters celler, mörkercell, hungercell osv. Alla var i betong/sten..  Ett rum var fyllt med celler som var ungefär 1 m² stor per cell. Där klämde de in fyra stycken för att stå hela natten. De fick alltså först jobba och slita hela dagen för att sen stå där hela natten innan det var dags att gå och jobba och slita igen.

 

I alla korridorer satt bilder i små ramar på alla som hade dött. Det tog aldrig slut..

Hur.mycket.som.helst.

 

Det fanns även massa bilder överallt som var tagna då. En var på en kvinna som hade vägt 75 kg när hon kom dit. Några månader senare när dom blev fritagna vägde hon bara 25 kg. Då kunde hon inte stå eller nånting och dom hittade henne halvt död, halvt levande. Men hon klarade sig. Man fick även se en massa bilder på barnen som de hade experimenterat med. Några hade blvit helt vridna i lederna och kunde inte böja på armarna för att de var så snea och vridna. Jag kan inte fatta hur man kan göra något sådan mot barn? Ett annat kort var på en tjej som hade blivit tvungen att stå ute i snön barfota en hel dag för att hon hade gett en annan person lite extra mat. Hon var köldskadad äna upp till knäna och det såg så himla hemskt ut!!

Ja jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst och berätta men man blir på så nedstämt humör så jag orkar inte fortsätta mer nu.. Men här kommer några fler bilder från reten av dagarna som vi var där!

 

Pollytjejerna sjöng i en kyrka:

 

Lunch innan saltgruvan.

Anders a la afro.

 

 

En kyrka 150 meter ner i marken. Allt ät byggt av saltsten! Så himla fint.

 

Folkloreafton. Vi blev upptagna allihop tillslut och dansade folkdans så svetten rann ;)

 

 

Hotellet.

 

 

 

Vårat fina rosa flygplan :)

 

 

Ja det var alla bilder jag hade att bjuda på.. Är ni intresserade av att se mer kan ni gå in på Pollytjejernas blogg och läsa mer.. Där finns även fler bilder att se.

http://pollytjejerna.blogg.se/

 

Jag ska försöka skriva och berätta om allting ännu mer som vi sett så småningom. Men det är så mycket och det tar sån tid och man vet inte hur man ska få fram allt. Jag tycker i alla fall att alla borde åka dit en gång i sit liv. Det var såklart jättehemskt att se men samtidigt får den en att tänka till väldigt mycket! Det är pinsamt att man klagar så mycket här hemma fast man inte har några saker som helst att gnälla över. Jag tror även att det är väldigt viktigt att man tänker igenom och funderar hur man själv skulle ha reagerat då. Om du hade varit tysk, vad hade dy gjort? Tror ni att en sån här sak skulle kunna hända igen? Jag undrar verkligen hur en person som Hitler kunde få så sjukt mycket makt att han hade ihjäl runt 6 miljoner människor (tror jag att det var..) Han hjärntvättade människor så sjukt mycket att han inte behövde göra så mycket av jobbet själv. Han hade tex. aldrig varit på varken Auschwitz eller Birkenau, och det var där den största delen av "utrotningen" skedde. Hur sjukt var inte det då?

Jag tycker i alla fall att man ska tänka en gång extra och man ska aldrig göra något som inte känns bra. Hade människor sagt ifrån redan från början hade det här aldrig hänt.

 

Jag avslutar med en bild på alla 17 som var med :)

 

 

Hela gänget i saltgruvan :)


RSS 2.0