Radio Gävleborg!

För några timmar sedan skrev P4 Gävleborg till mig och frågade om jag kunde komma och berätta om sjukdomen endometrios. Socialstyrelsen håller på jobbar med att få igenom endo som en folksjukdom och så ville de ha kommentarer på detta från en som lever med sjukdomen. Jag ställde upp. Jag är ju inte riktigt personen som trivs med att höras och synas, och särskilt inte när det gäller något så känsligt som sjukdomar. Men jag känner ändå ett ansvar över att göra sjukdomen välkänd och på så sätt öka forskning och kunskapen hos alla. Man kan ju inte bara sitta och säga att det inte är bra som det är idag, men man är inte beredd att gör något åt saken. Jag har ju möjlugheten att nå ut och berätta om det och förhoppningsvis påverka en liten del av människors syn på endometrios men också sjukvårdens. 

Kl 12 skulle jag vara där och vips så stod jag i direktsändning. Han intervjuade hur länge som helst. Jag blev jättenervös när jag insåg att det var direktsänt men jag gjorde mitt bästa (trots "scenskräck" och torr morfinmun, haha). Lägger upp länken när den kommit ut! 

En sak jag tycker är lite jobbigt med sånt här är att jag liksom är med på bild och så står det under bl.a. "endometrios är en sjukdom som gör ont vid mens och sex". Det är ju info som de hittat någon annanstans och inte alls det som är det värsta för mig eller ens stämmer in på mig över huvud taget. För mig är ju den dagliga smärtan värst.. Jag har ju varit i ett kemiskt klimakterie i 2-3 år och inte haft mens över huvud taget. Så det stämmer ju liksom inte in på mig. Ändå känns det som att folk liksom förknippar mig med det texten skriver. Typ "där är hon menstjejen som inte kan ha sex". Men som i vilken annan sjukdom som helst är det ju otroligt individuellt. Jag har bara svårt för att prata om så privata grejer som mens och sex, men jag vill bara förtydliga att jag är en av de som är lyckligt lottad som inte har just de problemen. Oavsett är det otroligt bra att dom uppmärksammar denna sjukdom och förhoppningsvis förbättrar livet för endopatienter! 

Jag kommer på ännu mer grejer som jag velat sagt nu, men så är det väl alltid. Jag har inte hört det själv än men jag hoppas att det blev bra! 




Kommentarer
Postat av: mormor

Jag hörde inte alldeles från början. Tomas R ringde o sa till mig att slå på radion. Jag tyckte du gjorde det JÄTTEBRA :) <3

2016-02-04 @ 22:09:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0