Kronisk sjukdom!

Jag hittade en ganska bra artikel på nätet som stämde otroligt bra in på hur jag ofta känner mig.. Det är absolut inte lätt att vara runt en människa som alltid är sjuk men det är inte lätt att vara sjuk bland människor som "har det bra" och lever livet som det borde levas heller.. Självklart är inte tanken med detta att få alla att trippa på tå kring oss sjuka för att det inte finns något bra att säga till oss.. Men en liten påminnelse bara på hur så välmenande ord kan uppfattas så fel när man är sjuk:

DEBATT. När man har en kronisk sjukdom kan det vissa dagar vara tufft att gå upp ur sängen. Man gör så gott man kan, men ändå ser ingen ansträngningarna. Då är det extra sårande att bli bemött av ett ifrågasättande eller att inte bli förstådd. Ett enda ord kan göra stor skada. Därför är det viktigt att du tänker på vad du säger till den som inte mår bra. Här kommer 9 saker du inte borde säga till någon som har en kronisk sjukdom.

Kommentar: Tänk på situationen. Den är viktig, kanske direkt avgörande. Om någon säger >>Jag mår inte bra idag<< eller >>Idag har jag ont i kroppen<< kan det vara läge att väga sina ord och svara >>Jag finns här om du behöver mig<< eller att bara lyssna, om du har tid.

1. Du ser ju så pigg och kry ut!
Det här är en klassiker. Fastän >>Du ser ju så pigg och kry ut!<< säkerligen är menat som en komplimang när du säger det kan kommentaren vara sårande. Den som har en osynlig sjukdom drabbas ofta av ett ifrågasättande, t.o.m. av misstro. Så tänk på vad du säger och hur du säger det – >>Du ser ju så pigg och kry ut<< kan uppfattas som >>Du ser ut att må bra, är du VERKLIGEN sjuk?<<.

2. Jag har läst om en ny behandlingsform…
Även om ett tips om en ny behandlingsform, både medicinsk och alternativ medicinsk, kan vara välmenat får den som har en kronisk sjukdom många tips. Försök att sätta dig in i den sjukas situation: du har en sjukdom som vållar dig smärta och massor av problem – tror du inte att du testar ALLA behandlingar som finns och som kan få dig att må bättre? Många som har kroniska sjukdomar genomför omfattande behandlingar som går ut på att lära sig att leva med sjukdomen. För smärtpatienter finns det t.ex. multimodal smärtbehandling.

3. Vill du inte bli frisk?
Undertecknarens kommentar: Jag kommer ihåg när jag var barn och skickades på den ena behandlingen efter den andra. Till slut blev jag trött – inget hjälpte ju mot min kroniska smärta (!) – och sa nej. Jag vill inte. Då fick jag varje gång höra >>Vill du inte bli frisk?<< Det var allt från läkare till alternativ medicinare som sa detta. Tror katten att jag ville bli frisk, men det var inget kul att vara försökskanin för osäkra behandlingar och stark medicinering – speciellt när inget minskade smärtan!

4. Du är ju så ung, inte kan väl du vara sjuk?
Jooo, barn kan faktiskt få kroniska sjukdomar. Men då barn har svårare för att kommunicera sitt lidande och sin sjukdomsberättelse än vad vanligtvis vuxna har, är det svårare att göra sin röst hörd. Medicinska studier i Kanada tyder på att barn som t.ex. har ont i kroppen inte tas på lika stort allvar som vuxna som har ont, och att deras smärta därför är underbehandlad. Det finns även en "det går över när du gifter dig"-attityd mot barn. Vuxna borde veta bättre, allt går inte över.

5. Jag är också trött…
Kommentarer som >>Jag är också trött<< eller >>Jag har stukat foten och vet hur du känner dig<< hör till den kroniskt sjukas vardag. Att ha en kronisk sjukdom betyder att man har en sjukdom som man troligen ALDRIG kommer bli frisk från. Det är svårt att föreställa sig att man aldrig kommer bli frisk, men så är det för vissa. Det är ingen som betvivlar att du mådde dåligt när du stukade foten eller att du är trött, men det är inte riktigt samma sak som att bl.a. behöva äta mediciner i resten av ditt liv eller att inte orka med vardagen, dag efter dag.

6. Du orkar ju aldrig umgås…
Så kan det sorgligt nog vara, och det kan vara sårande för dig att din vän alltid drar sig ur när ni har bestämt att träffas. Vissa kroniska sjukdomar tröttar ut, gör ont och är oberäkneliga, därför orkar den drabbade kanske inte träffas. Istället för att låta alltför anklagande och besviken skulle du kunna säga >>Det var tråkigt men det kommer fler tillfällen för oss att träffas.<< Om du säger så hade du garanterat underlättat för din vän, och en sak ska du veta: du betyder mycket för din vän. <3

7. Vad skönt det måste vara att inte behöva jobba eller gå till skolan…
Att vara kroniskt sjuk är inte som att vara på semester, man är hemma för att man inte har ett val, d.v.s. för att man inte orkar gå till jobbet eller till skolan, för att man kanske har haft ett jättesvajigt blodsocker på sistone, muskelkramper eller är helt utmattad i kropp och psyke.

8. Du borde träna mer.
Träning är kanon och kan lindra många symptom! Samtidigt är träning inte lösningen på allt. Man kan t.ex. inte träna sig fri från en kronisk sjukdom och det finns tillfällen när att träna kan göra mer skada än nytta.

9. Tänk positivt!
Positivt tänkande, KBT o.s.v. kan göra livet lättare för den som är kroniskt sjuk. Hur viktigt det än är att tänka positivt måste man också ges tid att sörja den stora förlusten av sin hälsa. Att bli tillåten och att tillåta sig själv att sörja är viktigt för att kunna gå vidare. Dessutom kan det vara svårt att hålla humöret uppe när man, p.g.a. utbrändhet, utmattning, värk etc. eller andra symptom, har en väldigt tuff period. När man mår som sämst är >>Tänk positivt!<< inte det roligaste att höra – ge istället den drabbade tid att sörja och att bara vara. Det kommer dagar när hen mår bättre och känner sig gladare.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0